Декември – най-вълшебния месец от годината

Декември – най-вълшебния месец от годината, който носи със себе си празничност и магия. Последният от годината, обгърнат със студ и в същото време пронизан от топлина и светлина. Този месец е като домашен уют, пълен с невероятни моменти. Започва с гореща камина, топло кашмирено одеяло и любими плетени дрехи. Във въздуха се усещат аромати на канела от горящи свещи. Коледната украса и дантелена покривка допълват уюта на празничния сезон. Прозорецът е украсен с нарисувано сърце върху заскреженото стъкло. Топли пантофи, които рано сутрин те отвеждат до кухнята и носещия се аромат от кафеварката, защото утрините през декември започват с горещо кафе и щипка вълшебство в него.

Декември е месец, наситен с много празници, които са прекрасен повод да готвим подаръци за тези, които обичаме. Вижте кои празници честваме през декември и се подгответе с подаръци и изненади за любимите хора и техните празници.

На 4 декември християнската църква отдава почит на св. Варвара, която се приема за покровителка на тези, които умират внезапно и нямат възможността да се покаят и причестят. В някои части на страната св. Варвара е считана за защитница на болните деца. Този празник е наричан още Женска Коледа, защото момичетата се обличат като жени, обикалят домовете и пеят песни за здраве. Този ден е пълен с предсказания в обичаите, като се провеждат гадания за това, коя девойка ще се омъжи за кой мъж.
Имен ден празнуват Барбара, Варвара, Варвардан.

На 5 декември православната църква отбелязва празника на св. Сава Освещени, който през своя живот изгражда множество манастири и болници. Св. Сава е свързан и с плодовитостта, поради което в този ден бездетните булки изпълняват ритуал, често с участието на най-старата жена в дома. Предците ни проявявали почит към св. Сава, вярвайки, че той “засява” болести по хората, което се отразява и в израза “Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява”.
Имен ден празнуват Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина.

На 6 декември отбелязваме празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец, известен още като Никулден. Този светец е почитан като защитник на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Свети Николай Мирликийски заема високо място в почитанието на християните, както и в България, така и в целия християнски свят. Никулден също е особено важен за града Бургас, където този светец е избран за небесен покровител от местните жители.
Имен ден празнуват Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница.

На 8 декември студентите в България празнуват. Тази дата е свързана и с историята на СУ “Св. Климент Охридски”. През 1903 г., когато Софийският университет е единственото в България висше училище, академичният съвет на СУ решава да обяви (стар стил 20 ноември, 1903г.) 8 декември като празник на университета. Спрямо църковния календар именно тогава се е празнувал Денят на Св. Климент Охридски.

На 9 декември в православната църква се отбелязва зачатието на св. Анна, която е майка на Богородица. Св. Анна се счита за покровителка на брака, семейството, майчинството, както и за закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. В Българската православна църква този празник се чества на 9 декември, а денят на нейната смърт е на 25 юли.
Имен ден празнуват Ана, Анета, Анелия, Анка, Анна, Аница, Аня, Яна, Янка, Янко.

На 12 декември православната църква отбелязва празника на Свети Спиридон, епископ Тримитунтски чудотворец. Роден е на о. Кипър, живял през V век. Хранел бедни и сираци, лекувал болни. Поставен е за епископ в гр. Тримитунт на о. Крит. Празникът на Св. Спиридон се отбелязва като празник на различните еснафски организации – керемидари, тухлари, обущари, терзии, бакърджии, дюлгери, плетачи, тъкачи – празник на занаятите.
Имен ден празнуват Спиридон, Спиро.

На 17 декември православната църква отдава почит на св. пророк Данаил. Според народния календар този ден е специален за всички жени, които скоро са раждали или предстои да раждат, както и за тези, които имат малки деца. Традиционно се пекат питки и се раздават, като символ на плодовитостта и благословията за годината. Името Данаил има значение “Божи съд”.
Имен ден празнуват Анани, Данаил, Данаила, Даниел, Даниела, Дани, Данко.

На 20 декември православната църква почита свети Игнатий Богоносец, епископ от Антиохия, който беше осъден на смърт поради своята християнска вяра. Този ден отбелязва началото на коледните и новогодишните празници. В този период е от значение кой първи влиза в къщата – смята се, че от това зависи каква ще бъде цялата година. Този, който стъпи първи на прага, се нарича “полазник”, и домакинята му му предлага игнатов кравайче, след което той заема място на челото на трапезата.
Имен ден празнуват Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена.

На 21 декември православната църква отдава почит на Света мъченица Юлиания. Имената Юлиан, Юлиана, Юлиян и Юлияна празнуват този светец. Освен на този ден, хората с тези имена също празнуват и на 16 юли, когато се почита мъченица Юлия. Името Юлия се счита за женска форма на мъжкото Юлиан.

На 22 декември православната църква почита света великомъченица Анастасия. Според народното вярване, ако времето е хубаво на този ден, през юни ще бъде сухо, докато ако вали, юни ще бъде дъждовен.
Имен ден празнуват Анастасия, Ася, Сийка, Сия.

На 23 декември отбелязваме паметта на Свети Наум, който е бил един от най-близките ученици на славянските просветители Кирил и Методий. Този ден е имен ден за всички, които носят имената Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра и Наум.

На 24 декември отбелязваме един от най-големите християнски празници – Бъдни вечер. Този празник е посветен на дома, огнището и също така на починалите предци, които се считат за част от семейството. В този специален ден празнуват хора с имената Евгени, Евгения, Женя, Жечка, Благородна, Бисер, Бистра, Божин, Божан, и Божана.

На 25 декември празнуваме Коледа, известна още като Рождество Христово. Този ден е един от най-големите християнски празници, по време на който християните честват раждането на Иисус Христос, Сина Божий. Според Евангелието от Лука, този събитие се случва в град Витлеем, провинция Юдея. В католическата и протестантската традиция Рождество е особено почитан празник, а в България той е един от 20-те църковни празника.
Имен ден празнуват Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор.

На 26 декември, вторият ден на Коледа, православната църква отбелязва събор на Пресвета Богородица. Вярващите се този ден се събират, за да изразят своето величание с хвалебни и благодарствени песни, почитайки Божия промисъл и въздавайки почит на Пресвета Богородица, която е родила Спасителя.
Имен ден празнуват Давид, Дацо, Дачо, Жозеф, Йосиф.

На 27 декември почитаме паметта на св. Стефан. Този ден е третият след Рождество Христово и също последният празник за годината. Със Стефановден се завършва кръга на старата година. Този празник се празнува от всички, които носят имената Стефан, Стефана, Стефка, Стоян, Стоянка, Станка, Стойчо, Стоимен, Стоичко, Цоньо, Запрян, Цонка.

 

Call Now Button